Demokratska stranka će na predsedničkim izborima podržati Sašu Jankovića, odlučeno je na današnjoj sednici Predsedništva stranke.

ds konferencija za stampuIntegralna verzija izjave predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca nakon sednice Predsedništva na kojoj je jednoglasno odlučeno da Demokratska stranka podržava kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Republike Srbije:

Sa zadovoljstvom mogu da vas obavestim, da je na moj predlog, Predsedništvo Demokratske stranke jednoglasno odlučilo da Demokratska stranka podržava kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Republike Srbije.

Saša Janković se pokazao i dokazao da se zalaže za one vrednosti koje danas najviše nedostaju u Srbiji – zaštita vladavine prava, izgradnja institucija, odbrana ljudskih i manjinskih prava, zaštita radnika, ugroženih i obespravljenih ljudi. Kako bi Srbija bila ekonomski prosperitetna, sa ozbiljnim domaćim i stranim investicijama, neophodno je da budemo zemlja u kojoj vlada sila prava, a ne pravo sile. Od nastanka, naša stranka se zalaže za te vrednosti i sa potpunom verom da će Saša Janković kao predsednik Srbije promovisati te vrednosti, odlučili smo da ga podržimo kao jednog od nas.

DS podržava predsednika koji svoju funkciju razume pre svega kroz svoja ustavna ovlašćenja ali i kroz mogućnost da podrži i nametne reforme kojima je život na prvom mestu. Vođeni smo i željom da imamo uvažavanog predsednika u zemlji, ali i verujemo da će Saša Janković uz podršku kako Demokratske stranke, tako i građana Srbije omogućiti da svet dođe u Srbiju. Odluku smo doneli u punom uverenju da će Saša Janković uz maksimalnu aktivnost Demokratske stranke na izborima biti izabran za predsednika Srbije na koga ćemo biti ponosni. Nemam nikakve sumnje da su Demokrate i Saša Janković tim koji dobija.

Postojao je onaj deo Demokratske stranke koji je hteo da stranka ima kandidata iz svojih redova. Međutim, nismo se vodili uskostranačkim interesima, već interesima Srbije i tako ćemo nastaviti i u budućnosti. Tim ljudima se lično zahvaljujem i uveren sam da Saša neće izneveriti poverenje koje mu je ukazala stranka.

Želim da vam napomenem, da mi nismo kalkulisali i nismo se vodili plasiranim istraživanjima. Ovakvu odluku smo mogli da donesemo i mnogo ranije, ali smo od samog početka hteli da se okupimo oko kandidata sa vrednostima evropske Srbije. Rekli smo da ćemo biti kičma okupljanja demokratskih i proevropskih snaga – zato ćemo nastaviti razgovore sa svim strankama, pojedincima i organizacijama koje žele da nam se pridruže.

Izvor: Informativna služba DS