zivet-sadMi znamo i umemo da rešavamo probleme Srbije. Imamo ljude i iskustvo. Mi smo već jednom Srbiju vraćali iz kamenog doba, gde su je devedesetih odveli ISTI Nikolić, Dačić i Vučić. Ako budu vladali još četiri godine, to će biti jako teško. Ne želimo da živimo u primitivizmu, strahu, poniženju i nemaštini. Ovo je samo deo onog što možemo napraviti…

PENZIJE I PLATE
Vraćamo plate zaposlenima u prosveti, zdravstvu, vojsci, policiji, kulturi i drugim oblastima na nivo pre smanjenja. Vraćamo penzije na prethodni nivo, ali i sve što je penzionerima smanjenjem oduzeto. Već smo ih jednom vratili, vratićemo ih opet. Pri štednji se mora napraviti jasna razlika između onog dela javnog sektora u kom su i plate previsoke i postoji višak zaposlenih (javna preduzeća, agencije) i onog dela javnog sektora u kom to nije slučaj (prosveta, zdravstvo, vojska, policija, kultura). Uštede se moraju ostvariti u prvom delu.
Umemo i znamo kako. Povećavamo minimalnu cenu rada. Podižemo nivo neoporezivog dela zarade i uvodimo povraćaj poreza za zaposlene s najnižim zaradama, kao i manje poreze za poslodavce koji isplaćuju veće plate.

ZAPOŠLJAVANJE MLADIH
Siguran posao za mlade na godinu dana koji završe fakultet kroz obezbeđivanje prosečne plate i oslobađanje od poreza poslodavca ili kroz olakšice za prvu preduzetničku radnju ili mikro preduzeće koje sami pokrenu.

POLJOPRIVREDA
Vraćamo subvencije poljoprivrednicima, koje smo već jednom uveli, a oni su ih ukinuli. Obezbeđujemo besplatne kuće na selu za mlade bračne parove. Državno zemljište daje se porodičnim gazdinstvima na licitaciji, a ne tajkunima po slobodnom izboru. Raskidamo sve ugovore koji su sklopljeni a nepovoljni su za poljoprivrednike.

OBRAZOVANJE
Nulta tolerancija na korupciju u obrazovanju, kupljenje diplome, plagijate i fakultete koji ne ispunjavaju osnovne standarde. Izgradićemo sistem u kom talentovana a siromašna deca od najnižih razreda dobijaju pomoć i u kom uspe dece neće biše zavisiti od mogućnosti roditelja da im plaćaju privatne časove. Vratićemo dostojanstvo prosvetarima. Deca će sticati znanja koja će im koristiti za posao za koji se školuju, a ne nepotrebne informacije naučene napamet kojih se neće sećati nakon nekoliko meseci. Svaki učenik osnovnih i srednjih škola dobiće tablet i elektronske udžbenike, uštedama u budžetu. Đacima vraćamo užinu. Srednja škola je obavezna, informatika i građansko vaspitanje obavezni od najnižih razreda.

ZDRAVSTVO
Zdravstvena knjižica jednako će važiti u privatnoj i državnoj ordinaciji. Bolnice će biti opremljene, uredne i sređene, po meri svakog pacijenta. Kvalitetna zdravstvena zaštita mora biti dostupna svima, bez obzira na to gde žive.